Ad de Jong 
Muziek op maat

Musicus - Componist - Docent - Dirigent

Bladmuziek & audio

Op deze pagina is een overzicht te vinden van Ad de Jong zijn werk.  Gebruik het dropdownmenu om de juiste bezetting te selecteren.

 

Na het openen van de gewenste titel kunt u in veel gevallen een audio opname beluisteren door op de afbeelding met muzieknoten te klikken. 

___👇  Selecteer/terug:_______ 
Preludio &Ricercare (2022)
Categorie:
Kerkorgel
Niveau:
Gevorderd
Bezetting:
Kerkorgel
Aantal partijen:
1
Stijl:
Hedendaagse muziek
{{variant.name}}:
{{opt.name}}
{{opt.value ? '' : opt.name}}
{{opt.value ? '' : opt.name}}
Beschrijving

Preludio &Ricercare (2022)

 

Dit is mijn eerste werk dat ik voor kerkorgel geschreven heb en daarom ook een ware verkenningstocht, een onderzoek, een ricercare dus, naar de vele mogelijkheden op dit instrument.

Omdat dit werk qua thematiek en vorm alles te maken heeft met mijn goede vriend en collega Jack Evers is het ook aan hem opgedragen.

De letters uit de naam Jack Evers die als zodanig direct in noten te vangen zijn vormen het thema A - C - E - E - Es. Het preludio vangt aan met dit thema. Omdat Jack een groot liefhebber is van Beethoven heb ik het beroemde thema van ‘Alle Menschen werden Brüder’ uit zijn negende symfonie bij de kop gepakt en gecombineerd met het openingsthema.

Uitgaande van het Latijnse alfabet (met 24 letters) waarbij de letters ook een getalswaarde vertegenwoordigen (A=1, B=2, C=3 enz.) heeft zijn voornaam in het Preludio 23 maten gekregen en zijn achternaam in het Ricercare 65, waardoor zijn naam dus ook bepalend is geworden voor de vorm.

Ruud Huijbregts heeft mij geholpen om het technisch speelbaar te krijgen waardoor dit werk in een sfeer van vriendschap en collegialiteit tot stand is gebracht. Want is het niet zo, dat het mooiste wat de mens kan delen in liefde en vriendschap is toch de muziek?

Naam
E-mail
Commentaar