HEILIG IS GOD (2019)

Heilig is God

Live impressie m.m.v. Margareth Iping (zang), Liesbeth Meurer (violoncello) en Ad de Jong (piano)

"HEILIG IS GOD" In de Egyptische Oergnosis I van Jan van Rijckenborgh staat aan het eind van het eerste boek uit het Corpus Hermeticum, Pymander, in vers 73 een lofzang tot God den Vader. De woorden van vers 73 worden letterlijk als lofzang aangekondigd. 

Wat is er dan mooier om deze lofzang ook echt te zingen? Daarom kan deze lofzang niet ontbreken als werkelijk klinkende muziek, als een werkelijke lofzang. Deze lofzang geeft een indruk, een impressie van de verte, de diepte en het oneindige van deze woorden. 

Ik heb deze compositie in een impressionistisch klankidioom gegoten zoals we dat kennen van Gabriël Fauré. Je mag deze muziek als ode aan  Fauré opvatten. Geboren in Pamiers aan de rivier de Ariège was Fauré een echte Ariègois; het katharenbloed stroomt door zijn aderen. De Katharen baseerden hun Christelijke geloof op de Hermetische wijsbegeerte. Wij staan dus in navolging van de Katharen in diezelfde Hermetische traditie. Om die reden mogen wij de katharen als onze voorgaande broederschap beschouwen. 

Kortom, met behulp van de Hermetische wijsbegeerte kan men relaties aanknopen die wijd vertakt, in zowel tijd als ruimte, het universele gedachtengoed omarmen, waarbij God de Vader lof toezingen vanzelfsprekend is.  

    info@dejongmuziek.nl | tel. 013-5331634 | Mob. +31 (0) 637611040 | Ad de Jong Muziek 2020